Grøn Guide

“Glæden ved den nære natur er en vigtig del af vores hverdag”

Vild mad, krible-krable dyr, mostpresning, havekurser og vandreture i skoven er nogle af de mange workshops og arrangementer, Karen Stevnbak Andersen står bag som grøn guide i foreningen Grøn Guide Gentofte. Drivkraften bag hendes arbejde er en stor kærlighed til naturen, og målet er at bevare jordens ressourcer for fremtidige generationer

Hvad betyder naturen for os? Hvordan passer vi bedst på den? Hvad kan vi gøre for, at der kommer mere af den? Disse spørgsmål går igen i de fleste af Grøn Guide Gentoftes arrangementer, og mange af svarene findes i de aktiviteter og samtaler, de interesserede tager del i. Arrangementerne finder sted på kommunens biblioteker, i den lokale natur og til større events som Gentoftenatten, Sej, sund og sikker, Naturens dag og Høstmarkedet i Øregaardsparken.

Et af de helt store hit er, når Karen Stevnbak Andersen tager krible-krable dyr med.

- Det er små dyr fra den danske natur. Det kan være salamandre, firben, stålorme, snoge og tudser alt efter, hvilken årstid det er. Jeg viser dem frem til børn, forældre og bedsteforældre, som får lov til at se og røre ved dem, og så taler vi om dyrene, fortæller Karen Stevnbak Andersen og fortsætter:

- De fleste danskere ser ikke disse dyr i deres hverdag. Vi taler om, hvor man kan tage hen for at finde dyrene, og hvorfor vi ikke er mere ude i naturen. Børnene bliver helt forelskede i dyrene, og får lyst til at have dem i nærheden. De får mere lyst til at passe på naturen og måske lave et vandhul til dyrene i haven.

Karen Stevnbak Andersen finder krible-krable dyrene i skoven. De medbringes til arrangementerne i akvarier med jord og blade, hvorefter de bliver sat ud igen præcis det samme sted.

Vild mad, køkkenhaver og biodiversitet

En anden begivenhed, der tiltrækker mange interesserede, er når Grøn Guide Gentofte inviterer på vild mad. Karen Stevnbak Andersen, frivillige og deltagerne, som ofte er børnefamilier, mødes et sted tæt på en skov eller en park, hvorefter turen går ud i det grønne, hvor brændenælder, skvalderkål, mælkebøtter og løgkarse samles i de medbragte kurve.

- Så laver vi brændenældesuppe, pandebrød med urter over bål og pesto af mælkebøtter og skvalderkål. Når børnene selv har været med til at plukke urterne og lave maden, så er de meget mere villige til at smage og synes at maden smager godt, siger Karen Stevnbak Andersen, som er uddannet biolog, naturvejleder og vild mad-formidler.

Biodiversitet og køkkenhaver står også på Grøn Guide Gentoftes dagsorden, og i den forbindelse afholder Karen Stevnbak Andersen også foredrag om mangfoldige haver og det at være selvforsynende.

- Der er vigtigt at have vild natur i sin have og samtidig dyrke egne afgrøder i den. Der er en stor glæde i at gå ud i haven og hente grøntsager og urter og derefter lave mad af det. Måske møder man en salamander eller bier, der bor i haven. Der er en glæde i at have disse oplevelser, understreger Karen Stevnbak Andersen.

Naturen og fremtidens generationer

Drivkraften i hendes arbejde er kærligheden til naturen, men også en bekymring for fremtiden. Selv om medierne og politikkerne for alvor har sat fokus på klimaet, og flere og flere ændrer adfærdsmønstre i den bæredygtige retning, så går den grønne omstilling alt for langsomt ifølge den grønne guide.

- Derfor er det så vigtigt at finde glæden i den nære natur i vores hverdag. Ved at gå ud i sin have, i skoven eller ud til vandet, bliver vi mere bevidste om, hvordan vi påvirker vores jord. Vi kunne sagtens leve på en måde, så vi i en højere grad passede på naturens ressourcer, siger Karen Stevnbak Andersen og tilføjer:

- Det handler om at kunne se sig selv i øjnene og sige, jeg har gjort, det jeg kunne gøre for at leve på en måde, så jeg med god samvittighed kan give verden videre til mine børn og til fremtidens generationer.

 

Om foreningen Grøn Guide Gentofte:

·       Består af grøn guide Karen Stevnbak Andersen, repræsentanter fra en række foreninger og frivillige, der ønsker at fremme en bæredygtig udvikling i Gentofte Kommune.

·       Skaber netværk mellem kommuner, foreninger og borgere, der arbejder med bæredygtige projekter.

·       Understøtter, igangsætter og gennemfører grønne initiativer og projekter.

·       Som grøn guide er Karen Stevnbak Andersen en vigtig spiller i Gentofte Kommunes Bæredygtighedsnetværk.

Artiklen er produceret til Bæredygtigt Gentofte, Gentofte Kommune

Forrige
Forrige

En Naturvidenskabelig Rejse Langs Susåen

Næste
Næste

Manden bag Den Gamle Køkkenhave